Možno vám niekedy vaša stará mama kládla na srdce, že chlieb sa nesmie vyhadzovať. Mala pravdu – aj bochník starého chleba sa dá skvele využiť a prispejete tým k šetreniu potravinami, ktorými sa na celom svete plytvá v obrovskom množstve. Čo teda so suchým a starým chlebom, ak práve nemáte dvor so sliepkami alebo zajacmi?
Recepty hotové za pár minút
Prvé, čo vám pri využití starého pečiva napadne, je asi strúhanka. Tento šikovný trik vám nielen pomôže ušetriť pár centov, ale budete mať istotu, čo si vo vzduchotesnej dóze uchovávate. Po zomletí nezabudnite strúhanku nechať trochu vyschnúť a potom ju nasypte do uzavretej nádoby.
Zo starého a suchého chleba môžete urobiť aj krutóny. Hodia sa do najmä do krémových polievok. Stačí, ak starý chlieb nakrájate na kocky a zamrazíte. V mrazničke vám krutóny dlho vydržia a sú nenáročné na prípravu, takže zabijete dve muchy jednou ranou.
Do tretice máme tip aj na skvelé chuťovky – chlebové tyčinky. Hodia sa napríklad k večernému pozeraniu televízie. Najprv si pripravte zmes na namáčanie chleba: zmiešajte olivový olej, cesnak, mletú červenú papriku, korenie a soľ. Tenké plátky chleba do toho jednoducho namáčajte a dajte zapiecť do rúry. Ako zmena po chipsoch priam ideálne!
Chuťovky na párty, alebo plnohodnotný obed?
Chystáte párty alebo menšiu domácu oslavu? Vyskúšajte tento skvelý recept: narežte starý chlieb na malé štvorčeky ako mriežku a do jednotlivých zárezov zastrčte syr, slaninu alebo čokoľvek máte radi. Môžete ešte posypať bylinkami, pokvapkať olivovým olejom a potrieť pretlačeným cesnakom. Upečte na 200 až 220 stupňov a hneď, ako sa začne syr topiť, z rúry vytiahnite.
Ani koláč zo staršieho chleba nie je na zahodenie. Chlieb jednoducho zalejte vlažnou vodou a rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte ešte soľ, med a rozdrobené droždie. Prisypte aj múku, ale len podľa potreby, aby cesto nebolo príliš riedke a nechajte vykysnúť na teplom mieste. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.
Recepty na chlebovú polievku nájdete na mnohých internetových stránkach. Vyskúšať môžete napríklad tento: opražte na oleji cibuľku a zalejte ju zeleninovým vývarom. Pridajte lyžičku rasce, starší chlieb nakrájaný na malé kocky a varte do rozvarenia. Po 10 minútach rozmixujte ponorným mixérom, pridajte vajce, prelisovaný cesnak a majoránku. Nakoniec len dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutónmi – pokojne tiež zo staršieho chleba – a luxusný chod je na svete! Všetko, čo na varenie polievok alebo čohokoľvek iného potrebujete, kúpite výhodne a z pohodlia domova vďaka kupónom na zľavu.
Pizza po slovensky
Ak starý chlieb necháte rozmočiť v mlieku, pridáte vajíčko, korenie a soľ, poprípade aj nadrobno nakrájanú šunku, klobásu, slaninu či nastrúhaný syr a cesnak, vypracujte z tejto zmesi cesto. Z cesta vytvorte krokety, obaľte ich v strúhanke a vypražte. Rýchle jedlo k obedu alebo na olovrant je hotové.
Z oschnutého chleba si viete urobiť dokonca aj pizzu. Ak chlieb obalíte v rozšľahanom vajci, poukladáte ho na dno panvice a na vrch poukladáte pizza ingrediencie ako pokrájanú slaninu, paradajky, olivy alebo nastrúhaný syr. Pridajte ešte olej a pod zakrytou pokrievkou duste približne 5 minút.
No a na záver ešte obľúbené hrianky alebo topinky, ktoré sa vám pri spojitosti so starým chlebom určite vybavili hneď po strúhanke. Dajú sa pripraviť na milión spôsobov, na sladko aj na slano – opražené na oleji a potreté cesnakom, alebo v podobe sladkých francúzskych toastov na panvici.
Ak nie ste veľmi fanúšikom jedla, ktoré treba poriadne pohrýzť, urobte si zo starého chleba jednoducho chlieb vo vajci a pridajte k nemu na panvicu aj syr, šunku alebo čokoľvek, na čo máte práve chuť. Všetko náčinie a potreby do kuchyne nakúpite aj online – napríklad na Aliexpress slovensky, ktorý je už teraz zrozumiteľný aj pre Slovákov.